2.1.5 El jovent


El jovent fa el que han malmès els grans
Estem en un altre dels #FridaysForFuture, que a Berlín se celebren des de gener, però aquesta vegada la cita és global, i això confereix més empenta als joves i adolescents.
El científic a la tarima continua el seu parlament. Per aquesta campanya, la joventut alemanya té el suport explícit de 1.200 científic alemanys, austríacs i suïssos, signants de la carta #ScientistsForFuture. "No hi ha un planeta B" era el lema més repetit ahir a les pancartes dels joves enfadats. Però hi havia més lemes amb tirada, com: "Per què aprendre per al futur, si vosaltres el destruïu";"Canvieu el sistema, no el clima";"No podem veure el nostre futur"; o "Destruir el medi ambient és de ximples".
Van desfilar ahir per aquesta causa milers de noies i nois a Munic, Stuttgart, Hamburg, Colònia, Dresden, Düsseldorf... i així fins a 150 ciutats. A Berlín, n'esperaven 5.000, però la policia va estimar que van ser entre 15.000 i 20.000. Molts pupitres buits.
Maria-Paz López, 'Klima-Demo', La Vanguardia 16-03-2019.

    


Alguna cosa va passar aquest estiu a Bèlgica. Una petita llavor va germinar amb força i sis mesos després està revolucionant el país.
L'últim estiu va ser una època d'inundacions i incendis al món, a tot arreu es multiplicaven les males notícies relacionades amb els elements naturals. També a Bèlgica va ser un estiu excepcional, amb temperatures per sobre la mitjana i amb rècord e poques precipitacions.
aquesta sequera d'aigua i d'iniciatives va fer brotar la contestació. Ben adobada pels alarmants informes dels experts de les Nacions Unides i l'absència dels polítics, una protesta es comença a formar. La primera llavor és minúscula, un miler de manifestants el 8 de setembre davant els Parlament Europeu en la primera acció "Rise for Climate Belgium". Un dels organitzadors, el cantant Geth Gaëtano, va dir: "Les sequeres i els incendis d'aquest estiu mostren que les catàstrofes climàtiques anunciades durant anys pels científics s'estan amplificant, i això ´s només el principi".
El 2 de desembre marca un punt i a part en aquesta contestació social liderada pels més joves. Són 70.000 els que aquell dia surten al carrer. És un gran salt endavant i el que és més important: el moviment no cessa. S'organitzen els dijous pel clima, amb els escolars saltant-se les classes aquest dia de la setmana per sortir al carrer incansables. Darrera hi ha dues Gretes  flamenques, Anuna De Weber, de 17 anys, i Kyra Gantoi, de 19 anys, són les que lideren el moviment agafant l'exemple de Greta Thunberg, la nena sueca que declarava al diari belga 'Le Soir' que "els joves no som els que salvarem el món, són els adults els que han d'actuar".
Ahir van ser 30.000 els que van desfilar pels carrers de Brussel·les i 15.000 més en altres ciutats belgues. Al desembre la ministra flamenca de Medi Ambient va haver de dimitir després d'apuntar possibles "complots" darrere de les manifestacions.
Jaume Masdeu, Què va passar a l'estiu?, 16-03-2019.