Spain is different un cop més


El Procés, i sobretot el referèndum, ha col·locat les escoles catalanes en el punt de mira. Els vuit professors de la Seu d'Urgell investigats per un suposat delicte d'odi en són el principal exemple. I mentre la pressió a les aules catalanes augmenta, a l'altra banda de l'Atlàntic s'està vivint una situació ben diferent: milers d'estudiants nord-americans debaten sobre la independència de Catalunya.
"¿Espanya hauria de concedir la independència a Catalunya", és la pregunta que durant tot el mes de gener debatran els alumnes d'instituts nord-americans que participen en el famós concurs de debat organitzat per la National Speech & Debate Association. Una pregunta triada amb els vots del 57% de les escoles participants i el 64% dels estudiants. "Hem passat de l'estadi en què el jovent nord-americà no tenia ni idea del que passa a Catalunya, a ala fase en què, com a mínim, saben que hi ha un conflicte".
Als participants -d'entre 13 i 18 anys- els resulta més fàcil defensar el no a la independència. La història de Catalunya és complicada i els costa entendre exactament què està passant. Els costa trobar arguments a favor. La majoria d'equips a favor no aporten gaires fets.
Marc Toro, La independència, a debat als instituts nord-americans, Ara 8-01-2018.