Relacions laborals femenines

-->
Abunden les teories sobre perquè les dones es desacrediten mútuament en el treball. Probablement la més popular sigui l’excusa de l’escassetat: la idea que hi ha molts pocs llocs al cim, de manera que les dones a nivells més alts no estan disposades a ajudar a les col·legues les quals podrien arribar a substituir-les. Una altra és la que es pot definir com la “Teoria de sortir endavant sense ajut”, diu: “Si jo vaig haver de sortir endavant pels meus propis mèrits sense que ningú m’ajudés, perquè hauria d’ajudar-te a tu? Espavilat sola!”.
Alguns opinen que no és que les dones estiguin unes contra les altres, sinó que no volen que les acusi de mostrar favoritisme vers altres fèmines. Altres al·leguen que les dones es maltracten entre si perquè són massa emocionals i a vegades, rancunioses.
Peggy Klaus, Pugnas entre mujeres en la oficina, El País-NYT 20-01-2009.


Les dones i les lleis
Par a les dones, el nivell d'igualtat davant la llei i els drets reproductius estan més ben garantits aquí que en molt pocs llocs.
Com a dona, prefereixo Espanya per viure que qualsevol país on ja he viscut: Regne Unit, els Etats Units, França i Itàlia.
No pretenguis brillar, dona, aconsellaria a una dona que aspiri a brillar en la seva professió. Millor tria un camp d'estudi que molt profundament et motivi. I dedica-t'hi amb passió. El fruit ja arribarà... i si no arriba, és igual!, perquè hauràs portat la vida que volies portar.
Si estigués a la meva mà aprovaria grans mesures legals: millor que redactar grans lleis és oferir bons serveis públics i incentivar l'ocupació... Ah, això sí, reconeixeria el 'curatoriat' (són milers de dones que tenen cura d'altres sense reconeixement públic!) i aprovaria la llei que reconegui ple dret a tot malalt terminal de morir qual vulgui.
Víctor-M. Amela, entrevista a María Ángeles Durán, "La societat espanyola és rica, estable i envellida", La Vanguardia 16-03-2019.


Una visió de l'economia liberal de les dones
L'esquerra feminista i els seus companys de viatge semblen haver substituït la vella idea de la lluita de classes per la de sexes; resposta a un capitalisme explotador gestionat pels homes en el seu propi benefici.
Quan s'aborden plantejaments d'aquesta naturalesa, resulta imprescindible descriure la posició que es defensa o es combat en termes comparatius; és a dir, saber com estan els països similars, economies i societats democràtiques avançades.
En l'últim 'Women peace and security index 2017-2018", s'analitza l'estatus de les dones en 153 estats. S'hi contemplen quatre variables fonamentals: la inclusió econòmica social i política; el tracte ofert per la justícia mesurat per les lleis formals i les discriminacions informals, i la seguretat subdividida en tres modalitats: violència de gènera, violència organitzada i seguretat comunitària. En aquesta classificació, les Espanyes ocupen el cinquè millor lloc, només superades per Islàndia, Noruega, Suècia i Eslovènia.
L'informe sobre desigualtat de gènere editat pel World Economic Forum per a l'any 2018, amb una mostra de 149 estats, posiciona les Espanyes al desè lloc dels països de la Unió Europea i en el catorzè dels membres de l'OCDE pel que fa a l'existència d'una menor diferència entre homes i dones en els quatre temes en els quals es focalitza l'estudi: participació econòmica i oportunitats, educació, salut i expectatives de vida i poder polític. Les Espanyes són tretzenes en la presència de dones al principal òrgan de la sobirania popular, la Cambra Baixa. Suècia i Finlàndia estan per davant. En la representació de les dones al Govern de l'Estat, el setè lloc després de
Finlàndia, Suècia, el Canadà, Eslovènia, Dinamarca i Noruega d'acord amb l'OCDE.

Desigualtats
La violència de gènere en totes les seves manifestacions és un dels temes bàsics de l'agenda feminista. La taxa existent a les Espanyes és de les més baixes de la UE. Només Itàlia, França i Holanda tenen taxes d'activitat criminal inferiors a les de la vella Pell de Brau i aquesta dada s'ha mantingut estable al llarg els darrers 20 anys.
La diferència de remuneració entre homes i dones a Hispània és del 14,2% segons Eurostat; bastant per sota de la mitjana de la UE , 16,2%, i de la present a Alemanya, França, el Regne Unit, Dinamarca i Itàlia. La divergència de remuneracions té la seva causa fonamental en el fet que els dones exerceixen menys feines a temps complet que els homes.
La desigualtat de gènere declina quan ho fa la pobresa i que la condició de les dones millora més que la dels homes quan augmenta la prosperitat.
Lorenzo Bernaldo de Quiròs, La condició de les dones, La Vanguardia 16-03-2019.