Violència


Danys en els testimonis

El fet de ser testimoni de violència en la parella suposa un gran dany emocional per als nens, adverteix la Unicef en un estudi que estima que, a Espanya, hi ha uns 188000 menors exposats a la violència domèstica dintre de la llar.
Efe, Violencia doméstica, La Vanguardia 6-10-2006.

Violència domèstica
L’any 2004 van morir a Espanya 9 menors com a conseqüència de la violència domèstica(...) molts altres nens pateixen també la violència contra la seva mare o altres membres de la família (...) en un 10% [de les morts a la llar per violència de gènere] els fills varen ser testimonis del crim(...)
Entre els efectes de la violència domèstica sobre els nens destaquen els problemes de socialització i integració, els símptomes d’estrés, les conductes regressives, els símptomes depressius i les alteracions del desenvolupament afectiu. Un altre efecte col·lateral .. és que assumeixen rols parentals i protectors de la mare els quals no els correspon per la seva edat.
Josep Playà Maset, Save the Children pide más atención para las víctimas infantiles de malos tratos, La Vanguardia 1-03-2006.

Filosofia
Els nens són filòsofs espontanis, sense saber-ho. La filosofia és un afany il·limitat de conèixer, i ells el tenen; una curiositat insaciable, i ells la tenen(...)
Els pares saben per pròpia experiència que els nens a partir dels tres anys són uns interrogadors incansables. Fan preguntes en cascada, amb el que solen posar en apuro als seus progenitors, que responen com poden.
La filosofia té dos objectius importants pels nens (i per a l’adult). El primer és aprendre a distingir el que es sap i el que no es sap; a separar la veritat del caprici, la mania, la mentida o l’error. Al nen molt petit li costa força fer-ho, però a partir dels quatre o cinc anys comença a comprendre les seves diferències. El segon objectiu filosòfic és saber el que és bo, desenvolupar una intel·ligència cordial, distingir el just de l’injust. El primer objectiu els permetrà que no els enganyin; el segon els prohibirà enganyar.
José Antonio Marina, Filosofía, ES 27-09-2008.