Nous esclaus a l'Àfrica


En aquella mina al sud de Líbia, hi treballaven avui més de 200 esclaus sudanesos, txadians, camerunesos i nigerians. N'hi havia que feia dos anys que hi eren i els havien pegat tant que s'havien tornat bojos.
Líbia és un país fallit dominat per milícies i màfies que segresten, extorsionen i venen com a esclaus milers de migrants i refugiats que van capa Europa.
Una dotzena d'entrevistats per a aquest reportatge van denunciar que civils libis compren esclaus a les milícies perquè treballin a les seves granges, cultius o cases sense pagar-los cap sou, on són maltractats i malviuen en condicions higièniques deplorables.
El desgovern després de la caiguda de Gaddafi el 2011, amb centenars de milícies disputant-se les sobralles del país, ha convertit Líbia en el paradís dels traficants de persones. Tot i que abans hi va haver altres rutes migratòries molt transitades per Mauritània i el Marroc, un control més fort de les vies de l'oest africà, afegit a l'absència de llei a Líbia, han convertit la ruta central, via Níger i Líbia fins a Itàlia, en l'itinerari principal cap a Europa. Des l'any 2014, 500.000 persones han arribat a les costes italianes per aquest camí, el que provoca més morts a l'Àfrica. El mercadeig d'esclaus afegeix perill a una ruta central que ja tenia les trampes mortals del Sàhara i la Mediterrània: 15.000 persones han mort al mar en quatre anys.
L'horror libi i la intensificació del control policial promogut pe la Unió Europea i diversos països africans en l'acord de La Valletta (Malta) el 2015 han provocat un canvi de tendència: des de finals de l'any passat els migrants que tornen a Níger vinguts de Líbia i Algèria és més alta que la dels que parteixen de Níger cap a Europa.
Hi ha tres factors que expliquen el canvi. En primer lloc, la inseguretat a Líbia. En segons lloc, el programa de l'Organització Internacional per a la Migració de l'ONU (OIM). Finalment, la prohibició del transport de migrants i la detenció de conductors o traficants i la confiscació de totterrenys ha generat l'aparició de noves rutes clandestines més llargues, més cares i més perilloses. Més desert i més marrades signifiquen també més morts.
A la frontera, les autoritats algerianes havien reunit més de 2.000 migrants indocumentats. Abans de tornar-los a Níger els van buidar les butxaques. Alguns es van tornar bojos i la policia va disparar enlaire.
Des de fa mesos les històries d'esclavitud i explotació recorren tots els racons d'Agadèz.
Xavier Aldekoa, Esclaus del Sàhara, La Vanguardia 25-03-2018.