Retorn


Els diners no funcionen

(...) per a que la gent retorni als seus països no n’hi ha prou amb els diners. Els francesos ho van intentar, els alemanys ho van intentar, tot el món (...). No va funcionar llavors, no funcionarà ara.
(...) És hora d’aplicar noves idees i de recolzar-les amb decisions polítiques i amb diners.(...)
Per a que sigui estable i eficaç en els propers set a deu anys cal fer tres o quatre coses: una política que convenci als ciutadans, en la pràctica, que hi ha avenços en el control de la immigració il·legal; cal tenir en compte sempre les necessitats de l’economia; tres, que es faci el que es faci en els punts ú i dos, ha de ser coherent amb les normes i valors de cada país. I finalment, cal legalitzar als il·legals, no regalant-lo, sinó demanant que s’ho guanyin, que facin passos visibles per ser bons immigrants potencials: han de parlar l’idioma, han de jugar net i demostrar que poden espavilar-se; si no poden treballar en el mercat laboral, si no tenen l’actitud necessària, si no són capaços d’aprendre coses bàsiques, vol dir que no podran sobreviure.
J.M.C., “Los incentivos para el regreso no funcionan”, entrevista a Demetrios Papademetriou, El País 17-05-2009.

(...) hem de dir a la gent que ningú els donarà res, que haurà de guanyar-s’ho per sí mateixa...
Isidre Ambrós, entrevista a Federico Mayor Zaragoza, La Vanguardia 6-03-2006.

Emigrants retornats no ben vistos
(...) els emigrants turcs de la primera generació que va sortir vers Alemanya no solen estar ben vistos en la pròpia societat turca. Degut en primer lloc a que els ‘almancilar’ procedien de les profunditats anatolies i eren d’extracció molt humil. Quan no presumien de Mercedes de segona mà durant l’estiu en el poble d’origen se’ls imaginava netejant el terra o defallint en la cadena de muntatge. ¿També un prejudici?
Ricardo Ginés, “Ojalá Dios les conceda más cabeza”, La Vanguardia 7-10-2009.