Massa i poc



Ara estem veient l’avantguarda d’aquesta generació educada en aquest caldo de pressió [per ser caps de sèrie] i tenen problemes per viure en societat degut a que el cordó umbilical amb els pares mai es talla (...)
Ima Sanchís, Presionamos tanto a nuestros hijos que no les dejamos elegir su camino, entrevista a Carl Honoré, Magazine, 4-01-09

[El problema dels pares és]La pèrdua de confiança en la capacitat d’educar als nostres fills sense recórrer als manuals (...) Hem professionalitzat la paternitat, tot molt ben intencionat, però no funciona (...)
Considerem la timidesa, la tristesa, el dubte, la culpa o la ira com infermetat en lloc de trets característics a la condició humana.
Normalment oscil·lem entre dos pols, per una banda “fem massa per ells”, els ocupem excessivament amb activitats extraescolars; i a l’altre pol no fem prou, és a dir: no els eduquem, no els posem límits, som incapaços de dir-los no, a casa els donem’ regna solta’ i hem tirat per la finestra coses importantíssimes com la disciplina i les regles que els nens necessiten per desenvolupar-se (...) els psicòlegs asseguren que veuen molts cassos en que pares amb una bona formació estan criant a nens que amb 7 anys comanden la llar.
Si el nen està massa mimat i sobreprotegit, no aprendrà a viure i se li fa un trist favor, és un neuròtic en potència; si el nen es tractat amb excessiva autoritat, se li mina la seva autoestima i després introjecte les figures paternes molt rígides, i això a la llarga també és molt nociu per a la seva forma de ser. (...) el nen ha d’aprendre a valorar el que se li dóna i té, ha d’exercitar la disciplina i apreciar l’esforç personal, ha de valer-se i merèixer el que se li lliure, s’han de posar certs límits i ensenyar-li que no tot es pot aconseguir. La indisciplina és molt nociva. (...) no hi models fixes perquè cada nen té les seves tendències. És necessari enfortir l’autovaloració del xicot, però no consentir-lo en desmesura. És una tasca delicada, però molt instructiva també per als pares.
Ramiro Calle, Hijos rebeldes, ES 30-05-2009.