El 'model' japonès de treball en crisi


Passar-se llargues hores a l'oficina és considerat un símptoma de gran dedicació a la feina, i va ser justament la base del boom econòmic japonès durant la postguerra mundial. Les empreses ofereixen cuidar els treballadors tota la vida a canvi de la disposició a dedicar tota la vida a aquella empresa, incloses les hores extres (no pagades) o el trasllat a una altra residència si això ho vol la companyia. Els treballadors temen sortir de l'oficina abans que els seus companys, i per descomptat abans que el seu cap. Morir per un excés de feina és tan habitual que fins i tot hi ha una paraula que ho descriu: 'karoshi'.
Ara les empreses i els polítics volen fer que el lloc de treball sigui més agradable. El 2016 el govern va posar en marxa un informe anual sobre els 'karoshi' i va començar a assenyalar les empreses que violen les normes actuals. La Dieta (el Parlament) està debatent una llei que limitaria les hores extres a 100 al mes.
El govern espera que relaxant la cultura del treball es dispari la productivitat i que fins i tot ajudi a combatre la deflació. Les empreses, per la seva banda, estan sota pressió per atreure treballadors, especialment dones, arran de la creixent escassetat de mà d'obra que hi ha al país.
Alguns grans noms estan canviant la manera de funcionar. Introduir aquest canvi cultural és lent.
The Economist, Les empreses i el govern del Japó combaten l'excés de feina, Ara 26-03-2018.