La Filosofia



Cada vegada hi ha més professionals de l'àmbit de la filosofia que ofereixen assessorament per ajudar persones (i també empreses) a prendre decisions, resoldre reptes, conflictes o inquietuds professionals, familiars, emocional o existencials. Aquesta pràctica és a l'origen de la filosofia. "El que s'ha fet durant l'última dècada és recuperar un terreny que durant segles va ocupar la filosofia i que després, amb l'hegemonia del cristianisme, van ocupar els sacerdots fins que, a finals del segle XIX, va ser conquerit per psicòlegs i psicoanalistes".
Molts dels problemes pels quals la gent va al psicòleg o que s'alleugen amb pastilles només són reptes inherents al desenvolupament humà -crisi d'edat, ruptures sentimentals, la mort d'algú...- que no necessiten tractament, sinó només viure'ls i parlar-ne. "El diàleg ajuda a aclarir coses, a adquirir un nivell de consciència més gran sobre allò que es fa; el diàleg filosòfic és clar, ordenat, concís, profund, juga amb judici crític i avalua les raons, i tot això ajuda a ordenar les idees, aclarir on són les incoherències, perquè el dolor i la insatisfacció solen aparèixer quan hi ha incoherències en el sistema mental".
El filòsof no és cap guru, sinó que ajuda a pensar, reflexionar, elaborar l'arbre de decisions, sospesar el pros i contres i els efectes de cada possible decisió. L'estrella de l'orientació és saber fer bones preguntes, i el filòsof disposa d'un bagatge que li permet fer-ne les oportunes perquè la persona expliciti la seva filosofia de vida. Sovint el que dificulta poder prendre una decisió és la mateixa manera de pensar, perquè es tenen al cap idees que juguen en contra nostra, o algú s'ha construït una filosofia de vida que el condueix a la infelicitat.
L'objectiu és que, a través de les preguntes, la persona s'aclareixi i arribi a les seves pròpies conclusions.
A diferència dels psicòlegs -que acostumen a buscar el perquè dels problemes o patiment dels seus clients-, al filòsof només l'interessa el per a què, quin és el propòsit de vida i què fa per arribar-hi i busca aclarir si al seva forma de vida és coherent amb els valors pels quals es vol regir. Els filòsofs no diagnostiquen, no persegueixen curar o donar solucions, es limiten  a ajudar els clients a pensar i ser conscients de si mateixos i de les seves realitats. No obstant això, hi ha teràpies psicològiques, com la humanista, la Gestalt o la psicoanàlisi, que no estan gaire allunyades de l'enfocament filosòfic.
Mayte Rius, Consulteu el filòsof!, La Vanguardia 6-09-2016