2.3.6 Treball


Veiem primer algunes de les definicions de treball en el sentit que el considerem aquí.

Treball (DIEC):
Acció de treballar, esforç sostingut.
Allò en què hom treballa.
Activitat conscient de l’home orientada a obtenir els béns o mitjans per a satisfer les seves necessitats transformant la natura que l’envolta.
Esforç humà aplicat a la producció de la riquesa.

Treballar
Emprar-se físicament o mentalment amb un esforç sostingut en l’execució d’alguna cosa, especialment pel guany que en prové o per l’obligació del propi càrrec o professió.
Tenir una feina, exercir una professió.
Font: Diccionari de la llengua catalana (DIEC2)


Trabajo (RAE):
1.  Acción y efecto de trabajar.
2.  Ocupación retribuida.
6.  Esfuerzo humano aplicado a la producción de riqueza, en contraposición a capital.

Trabajar:
1.  Ocuparse en cualquier actividad física o intelectual.
2.  Tener una ocupación remunerada en una empresa, una institución, etc.
3.  Ejercer determinada profesión u oficio.
6.  Colaborar o mantener relaciones comerciales con una empresa o entidad.
7.  Intentar conseguir algo, generalmente con esfuerzo.
10. Aplicarse o dedicarse con esfuerzo a la realización de algo..

Font: Diccionario de la lengua espanyola (RAE).

Els articles d'aquest tema inclosos aquí són:


(...) El que de veritat envejo als notaris és que no tenen 'jefes'. (...) I qualsevol que tingui molts caps sap que, de cada tres, un surt idiota o cabrò o tan ambiciós que trepitja més callos dels que necessita per trepar.
Lluís Amiguet, entrevista amb Inocencio 'Chencho' Arias, "La felicidad es no tener jefes e ir andando al trabajo", La Vanguardia 24-02-2010.


Treballar sense piràmides
Aquest sistema de contractació de personal és diferent. La persona de l'equip que ha de treballar amb qui s'incorpori participa en el procés de selecció i té dret a veto. Un cop escollit el candidat, s'analitza durant el primer mes que encaixin la seva forma de ser i la seva capacitat tècnica. Hi ha un degoteig d'empreses a l'estat que opten per seguir aquest model, transformar l'estructura de l'empresa perquè es pugui gestionar, treballant sense piràmides i amb grups organitzats.
El sector que més creu en aquesta nova manera de treballar és el de les noves tecnologies. En canvi, els més reticents són els de les finances, consultories i salut. En les empreses de titularitat pública és més complicat.
Elisabet Escriche, Empresa busca treballadors feliços, Ara 11-03-2018.



Setmanada de 21 hores
(...) la proposta del laboratori d’idees (‘think-tank’) New Economics Foundation (NEF), amb seu a Londres, que creu que la solució a gran part dels problemes que assolen aquesta societat (...) passa per reduir la jornada laboral. No fer-ho, indiquen, col·lapsarà el sistema.
Els autors de l’informe ’21 hores’ són conscients que aquesta proposta suposa, en realitat, un canvi radical del sistema econòmic i social. (...) “El sistema econòmic actual està basat exclusivament en el creixement econòmic. (...).
New Economics Foundation proposa una jornada laboral de 21 hores (...).
Els autors de l’informe reconeixen que aquesta proposta no es pot posar en marxa d’un dia a l’altre. La seva aplicació precisaria d’un temps de transició, temps necessari per debatre sobre els problemes que sorgiran (...).
Celeste López, Cambio de chip, La Vanguardia 20-12-2010.


Treballar menys
Aubry i socialistes espanyols com Ramón Jáuregui es van deixar endur per un determinisme tecnològic que va popularitzar l’obra de Jeremy Rifkin (‘El fin del trabajo’). Segons aquesta tesi, l’automatització i la robotització havien creat límits insuperables pel creixement d’ocupació. Feia falta repartir-lo. Economistes de l’esquerra keynesiana advertien que aquest pessimisme tecnològic es basava en un conservadorisme macroeconòmic típic de la filosofia de l’Europa post-Maastricht. (...)
Una dècada després, la nova esquerra mediambientalista –que inspira el treball d’ecologistes keynesians com Andrew Simms de la NEF, autor del primer croquis de l’anomenat ‘new deal verd’- torna a defensar la reducció de les hores de treball amb arguments més sòlids. Primer, que és desitjable per a la qualitat de vida. Segon, que és imprescindible per baixar les emissions de CO2. (...)
Però convé ressaltar l’enorme repte que s’enfronta. La reducció de la setmana laboral suposaria una gran reducció de la renda.
Andy Robinson, Trabajar menos: aciertos y falacias, La Vanguardia 20-12-2010.